Que no falti mai el PSOE a La Moncloa

(Publicat al diari Crònica.cat)

S’atribueix a Lenin, no sé si correctament, haver sigut el primer en dir allò de “quant pitjor, millor”. Una idea que sovinteja els moviments que, a dreta o a esquerra de l’espectre polític, busquen provocar canvis profunds a l’status quo. S’assumeix que les revolucions (o les reaccions) es produeixen quan la gent que té alguna cosa a guanyar amb elles està tan fotuda com sigui possible. D’aquí el desig, sovint inconfessat, que mentre la revolució no triomfi, governi el més antipàtic, tirànic i impopular dels opressors. Així les coses aniran més ràpid.

Ara que el PP supera de llarg el PSOE a les enquestes, i que cada cop sembla més segur que el proper inquilí de La Moncloa serà Mariano Rajoy, molts independentistes es freguen les mans, tenint al cap aquesta idea de que “quant pitjor, millor”. Creuen que, amb el PP governant Espanya, l’ascens de l’independentisme serà ja imparable. Que difícilment pot existir un millor adob pel creixement del sobiranisme que l’exasperació per les formes i el fons d’un govern dirigit per un partit decidit a laminar l’autogovern a Catalunya.

Jo, en canvi, estic convençut que el que més beneficia l’independentisme és un govern com el de Zapatero: amable i aparentment filo-federal en les formes, però espanyolista en el fons. I la raó és senzilla: amb el PP al govern, el PSOE pot ser vist des de Catalunya com “l’altra Espanya”: l’Espanya que entén i assumeix les reivindicacions d’autogovern del catalanisme, l’Espanya que està disposada a revisar-se a ella mateixa en clau federal i plurinacional, l’Espanya en la que la majoria dels catalans s’hi sentirien a gust. Pel que fa a Catalunya, el PP fa bo el PSOE. Fa que sembli que el problema no sigui Espanya, sinó l’Espanya representada pel PP.

En canvi, amb el PSOE a La Moncloa, aquest mite desapareix. No és que el PP i el PSOE siguin calcats en el que respecta a la qüestió nacional, però en allò essencial no difereixen excessivament: ambdós partits creuen en la indivisible unitat i sobirania del poble espanyol, ambdós rebutgen per tant la idea que Catalunya pugui determinar per si mateixa el seu futur, ambdós rebutgen equiparar al 100% el castellà al català (si bé en aquest darrer camp el PSOE té una postura més flexible), ambdós veuen amb horror la idea d’una Catalunya fiscalment autònoma, and so on.

Quan el PSOE ha sigut a La Moncloa i ha fallat a les expectatives dels catalans, aquests han reaccionat apropant-se a l’independentisme. Si un perd l’esperança en el federalisme del PSOE, automàticament perd l’esperança en el federalisme espanyol. Als fets em remeto: el creixement més espectacular de l’independentisme durant la darrera dècada s’ha produït sota el govern del PSOE. La decepció per l’incompliment reiterat del famós “apoyaré” de Zapatero és el que ha dut a les files de l’independentisme, no només amples sectors de la ciutadania catalana fins ara adscrits a l’autonomisme, sinó també personalitats de relleu com Ferran Requejo o Ferran Mascarell, fins ara lligades al federalisme en clau espanyola.

No és res sorprenent: contra el “quant pitjor, millor”, la història demostra que els canvis profunds s’esdevenen, no davant una situació de penúria extrema, sinó davant una expectativa frustrada de millora. La Revolució Francesa no es va fer contra un tirànic Lluís XIV, sinó contra un dèbil Lluís XVI, que havent iniciat un procés de reforma de l’Estat francès va ser tanmateix incapaç de dur-lo fins les darreres conseqüències. L’últim que necessitem a l’independentisme és un PSOE a la oposició fent veure que és federalista. El necessitem al govern espanyol, demostrant en els fets que en allò essencial no difereix gaire del PP, per més somriure forçat que hi posin.

One Reply to “Que no falti mai el PSOE a La Moncloa”

  1. Interessant reflexió. Per cert, en català es diu “Com pitjor, millor” (no “quant pitjor, millor”). Salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.