Archive for setembre, 2010

Posted by admin at 30 setembre 2010

Category: Economia, General, Política, Política catalana

Etiquetes: , , , ,

No seré jo qui negui que el món va ple de brètols. Però ple ple. És difícil fer una gran manifestació en aquest país, en especial si és una manifestació de contingut social, sense que aparegui algun grupet d'”herois” disposats a lluitar contra els grans enemics de la classe obrera, com son les papereres i els contenidors. I si a això li sumem la tradició del “primer carrega i desprès pregunta” que els cossos de seguretat tenen en aquest país, la recepta per a que tot plegat acabi com el rosari de l’aurora està servida.

(més…)

Posted by admin at 23 setembre 2010

Category: Economia, Política, Política catalana

Etiquetes: , , , , ,

David Schweickart, matemàtic i filòsof nord-americà, diu a un interessant assaig (1) que a una economia capitalista està en l’interès racional-egoista de tothom el mantenir contents els capitalistes (pp. 141 i 142). Això és així degut a la pròpia naturalesa de l’economia capitalista: per a que aquesta estigui sanejada i funcioni, cal que la inversió no es deturi.

La resta és història: tenint en compte que els principals inversors són els individus amb les rendes més altes, en cas que aquests deixin d’invertir hi haurà una caiguda en picat de l’economia que acabarà per afectar amb més duresa els individus més pobres de la societat: menys inversió significa menys creixement econòmic, ergo menys feina, ergo més atur, ergo més pobresa. Significa també menys recaptació en impostos, ergo menys serveis socials, ergo, de nou, més pobresa (i més dura). Els polítics, que ho saben, van amb molt de compte amb ficar-se amb els rics, perquè s’hi poden jugar unes xifres d’atur i, amb elles, unes eleccions.

(més…)

Posted by admin at 20 setembre 2010

Category: General, Política

Etiquetes: , , ,

(Publicat al diari Crònica.cat)

A començament del segle XX, no eren pocs els comentaristes polítics que preveien l’adveniment d’una Europa controlada per la socialdemocràcia, la única força política en condicions per competir electoralment en un escenari dominat per la introducció del sufragi universal. El raonament era simple: si les dretes representaven la burgesia i la socialdemocràcia les classes treballadores, per una simple qüestió numèrica la socialdemocràcia acabaria per guanyar elecció rere elecció sense gairebé oposició.

No cal dir que el pronòstic anava en gran mesura equivocat. Les dretes europees, que semblaven destinades al fracàs permanent amb la introducció del sufragi universal, van aconseguir fer-se amb una ampla base electoral tot fent seu el vot de les classes mitjanes. Unes classes mitjanes que objectivament sortien afavorides amb el programa reformista de la socialdemocràcia, però que sovint van decantar la balança en favor de la dreta degut a l’explotació, per part d’aquesta darrera, de dos filons electorals: l’anticomunisme, d’una banda, i la xenofòbia antisemita, per una altra.

(més…)

Posted by admin at 9 setembre 2010

Category: Política

Etiquetes:

Fa uns dies xerrava amb una amiga meva completament aliena a la bombolla en la que sovint vivim instal·lats els qui militem en política. Li comentava diversos projectes que tenim en marxa a Esquerra – El Prat, i el temps i les energies que exigeixen. Li parlava també de la duresa del curs que es presenta, amb dues conteses electorals en que la campanya, des de la trinxera republicana, serà durísima i en que s’haurà de posar tota la carn a la graella. No ho negaré: això últim no li ho explicava il·lusionat. Tampoc deprimit, és clar. Més aviat em desfogava, com quan li expliques a un bon amic que tens un examen crucial per davant que et requerirà tota la suor que hi puguis deixar.

(més…)