Archive for agost, 2010

Posted by admin at 31 agost 2010

Category: General

Fa uns dies, un amic meu em comentava (no sé si és cert o no) que als Estats Units moltes empreses privades, a l’hora de contractar una persona per feines de responsabilitat, valoren molt que l’aspirant hagi muntat empreses que hagin fracassat. S’interessen per saber quines empreses eren, quines previsions es van fer a l’hora de muntar-les i quines van ser les causes de la seva fallida. I la veritat és que no és la primera vegada que sento això sobre la cultura empresarial nord-americana. Pot semblar una paradoxa, però el meu amic argumentava que les empreses fracassades mostren dues coses en una persona: primer, valentia; i segon, experiència. Tothom ho experimentem en la nostra vida quotidiana: dels errors s’aprèn. Per ells progressem i madurem.

(més…)

Posted by admin at 24 agost 2010

Category: Esquerra, JERC, Política, Política catalana

Etiquetes: ,

A l’anterior article sobre el debat entre unilateralistes i autodeterministes explicava per què crec que un referèndum d’autodeterminació és una millor opció de cara a guanyar simpaties internacionals cap a la causa de la sobirania catalana, que no pas una proclamació unilateral de la independència per part del Parlament de Catalunya. Tanmateix, crec que les raons determinants per convocar un referèndum abans de proclamar la independència són, sobretot, d’ordre intern.

(més…)

Posted by admin at 18 agost 2010

Category: Esquerra, JERC, Política, Política catalana

Etiquetes: ,

Darrerament, s’ha posat de moda, dins l’independentisme, el debat entre els partidaris d’una proclamació unilateral d’independència des del Parlament, d’una banda, i els que aposten per un referèndum d’autodeterminació convocat igualment des del Parlament, d’una altra. Per estalviar lletra, anomenaré “unilateralisme” la primera opció i “autodeterminisme” la segona. L’unilateralisme sol argumentar que un referèndum d’autodeterminació és impossible i inviable dins l’Estat espanyol, ja que aquest mai no l’autoritzarà. D’aquesta premissa es derivaria la necessitat de trencar unilateralment amb la legalitat espanyola. Només aleshores els i les catalanes podran lliurement decidir el seu futur. La sentència del Tribunal Internacional de Justícia afirmant la legalitat de la proclamació unilateral de la independència de Kosovo vindria, segons s’argumenta, a confirmar aquest argument.

(més…)

Posted by admin at 16 agost 2010

Category: Política, Política catalana

Etiquetes:

El següent decàleg té per objectiu recopilar un seguit de pràctiques que, aplicades a amb diligència i imaginació, ens permetran crear aquelles típiques i inoblidables situacions de conflicte que aconsegueixen fer de l’independentisme un moviment més conegut per les seves divisions i enfrontaments que pel seus acords i debats constructius.

(més…)

Posted by admin at 10 agost 2010

Category: Esquerra, JERC, Política, Política catalana

Etiquetes: , ,

Avui, els gruix dels consellers nacionals d’ERC adherits i adherides a Esquerra Independentista, així com un seguit de càrrecs i referents territorials, hem enviat aquesta carta oberta a la militància d’EI. El missatge és clar: la marca EI ha sigut desactivada de facto per decisions alienes a la nostra voluntat, però el projecte, les persones i la lluita pel canvi a ERC continuen. Malgrat que el comunicat no admet, en principi, noves signatures, si que serà d’agrair que se li doni la màxima difusió possible.

(més…)

Posted by admin at 9 agost 2010

Category: Política, Política catalana

Etiquetes: , , ,

Si hagués de classificar els i les independentistes segons el seu grau de compromís militant amb la causa, crec que els (ens) dividiria en tres grups. Per un cantó, trobem el que podríem anomenar “l’independentisme de trinxera”; el formen els i les que militen a l’independentisme en les victòries i en les derrotes, conscients que la construcció d’un Estat propi és una tasca complicada que requereix no només de moltes mans, sinó de molta paciència. No dic que en aquest grup no faltin vicis; sovint, per exemple, s’hi pot observar una certa despreocupació sobre quin full de ruta s’ha de seguir per arribar a la independència, i per tant una certa tendència a fer les coses “com sempre”, per pura inèrcia. Però crec que és evident que, sense persones així, l’independentisme ni hauria nascut ni perduraria.

(més…)

Posted by admin at 2 agost 2010

Category: Economia, Política

Etiquetes: , , , ,

Espàrtac (1960), dirigida per Stanley Kubrick i basada en la novel·la homònima de Howard Fest, és probablement un dels films més celebrats del gènere peplum. Si bé l’argument de la pel·lícula gira a l’entorn de l’heroica figura d’Espàrtac, el líder de la revolta d’esclaus que va sacsejar la darrera República Romana, la subtrama més interessant del llargmetratge és, al meu parer, la que enfronta els senadors Grac i Cras.

(més…)