Consell de Joventut sí, però no així

A les passades eleccions municipals de 2007, les Joventuts d’Esquerra del Prat van situar, com una de les propostes centrals del seu programa electoral, la creació d’un Consell Local de Joventut, per tal d’oferir al jovent pratenc un espai de participació directa en la gestió d’aquells afers que l’afecten, a nivell municipal. Una proposta que Esquerra – El Prat va incorporar al seu propi programa electoral, i que si no em falla la memòria no va recollir cap altre partit dels que es van presentar a aquelles eleccions.

Quatre anys desprès de l’inici del mandat de l’actual equip de govern municipal, a l’avantsala d’unes eleccions municipals, l’Ajuntament ha iniciat el procés de creació del Consell Local de Joventut del Prat. Una decisió que tant Esquerra com les JERC hem saludat com a positiva, però que hem coincidit també en considerar que arriba tard i malament. Arriba tard, perquè de fet el que es va fer a l’últim ple no va ser crear de facto el Consell, sinó només aprovar la proposta inicial de reglament, que ara estarà subjecte a esmena per part dels grups municipals per tal de poder-la votar definitivament en un ple posterior. Vaja, que quan el Consell es posi a funcionar, pràcticament ja tindrem a sobre les eleccions municipals, després de les quals haurà de tornar a renovar-se.

Però, sobretot, arriba malament. Per començar, el procés, fins on aquest servidor sap, ha sigut molt poc participatiu. Pel que fa a les JERC, se suposa que se’ns va enviar la proposta de reglament, però la veritat és que nosaltres no hem rebut res. No poso en dubte la versió del govern municipal, i m’imagino que es deu haver tractat d’un error per part del govern, per part nostre o potser per part de tots dos. El que crida l’atenció és que ningú, des de govern, es molestés en posar-se en contacte amb nosaltres per iniciar una ronda de reunions conjunta amb la resta de joventuts polítiques del Prat i, d’aquesta manera, aconseguir que l’Ajuntament presentés una proposta inicial de reglament que respongués a les propostes de tothom, i no només a la visió de l’equip de Lluís Tejedor.

Tanmateix, aquí el de menys són les joventuts polítiques. Conec força gent d’entitats juvenils o majoritàriament juvenils del Prat, i no em consta que se’ls cridés des de la regidoria de joventut per recollir les seves propostes i inquietuds, ni que se’ls fes arribar la proposta inicial del reglament del Consell. Si se suposa que el Consell Local de Joventut ha de ser un òrgan de participació juvenil, com és que les primeres passes es donen de manera tan poc participativa?

A més de les formes, falla també el contingut. Per començar, una simple ullada a la proposta inicial de reglament del Consell de Joventut denota moltes inconsistències internes, i m’atreviria a dir que algun copy-paste d’altres reglaments. És a dir: precipitació i improvisació, sens dubte lligada a la proximitat de les eleccions municipals. Per posar només un exemple: en una part del reglament s’afirma que el Consell tindrà una presidència i una vicepresidència, mentre que una mica més endavant es parla de “vicepresidències” o de “la vicepresidència primera”. I això per esmentar només una simple qüestió de funcionament orgànic.

A més d’inconsistent i improvisat, el contingut de la proposta inicial fa esperar un Consell de Joventut que potser serà útil per posar en relació les diferents entitats juvenils del poble, però que no sembla tenir per objectiu el que, al nostre parer, ha de ser una de les principals “gràcies” del projecte: fomentar la participació cívica juvenil allà on aquesta no existeixi, per exemple promocionant l’associació del jovent que comparteix aficions i inquietuds però que no està organitzat (per exemple, els i les joves skaters).

Però el que més ens desagrada del contingut del projecte són les evidents limitacions que es posen a la participació juvenil. Per començar, no ens fa gaire gràcia la idea que la participació dels sindicats estigui limitada a un nombre de dos, que ja sabem qui seran: UGT i CCOO, els de sempre. Però el que encara ens provoca més escepticisme és la insistència amb la que el reglament recorda que el Consell Local de la Joventut serà un òrgan purament consultiu.

Que s’entengui: no és que les a Esquerra – El Prat pensem que el Consell hagi de prendre decisions que afectin el conjunt del jovent pratenc. Per a això estan els i les representants escollits democràticament per la ciutadania del Prat cada quatre anys. Però ens preguntem, per exemple, per què no es contempla la possibilitat que aquelles propostes que el Consell de Joventut hagi aprovat per una ampla majoria puguin arribar directament al Ple municipal per a la seva discussió i votació, enlloc d’haver de passar pel filtre d’un equip de govern municipal que pot evadir-les “en la intimitat” si li resulten incòmodes.

Ara comença un procés d’exposició pública en el qual les JERC i Esquerra presentarem esmenes per tal de corregir tots aquests punts negatius i desenvolupar el projecte del Consell de Joventut en tota el seu potencial. En aquest procés, la nostra voluntat és màximament constructiva. Però la veritat és que, per les formes i pels continguts de la proposta inicial del govern dirigit per Lluís Tejedor, podem dir que es comença amb mal peu. Volem un Consell de Joventut pel Prat, però no el volem així. Volem un Consell Local de Joventut radicalment democràtic, participatiu i útil pel jovent de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.