Ho diré un cop més: Consell de Joventut sí, però no així

Ara ja fa dos mesos, el govern municipal del Prat de Llobregat va presentar, a corre-cuita i sense gairebé avisar, una proposta de creació d’un Consell Municipal de Joventut, acompanyada d’un esborrany de reglament. A les JERC – El Prat vam llegir en la notícia un triomf programàtic: a les eleccions municipals de 2007, la única força que va proposar la creació d’un Consell d’aquest tipus va ser Esquerra – El Prat. No vam rebre amb el mateix entusiasme, però, l’esborrany del reglament: un reglament que es notava fet amb precipitació, amb nombroses i ben cridaneres inconsistències en el redactat, i que dibuixava un model de Consell de Joventut poc transparent, poc democràtic i gens ambiciós.

Davant aquest panorama, les JERC – El Prat vam presentar una trentena d’esmenes en la línia d’aprofundir en el funcionament transparent i democràtic del Consell, així com d’augmentar el seu pes polític. Per exemple, vam proposar que en comptes de ser dos els sindicats representats, en fossin tres, de manera que s’evités el clàssic duopoli d’UGT i CCOO. Vam proposar, també, que el Consell pogués fer arribar resolucions al Ple sense intermediació ni de l’alcaldia ni dels grups municipals, de manera que aquests tinguessin la obligació de discutir-los i votar-los. Vam idear diversos mecanismes de transparència que asseguressin que el funcionament orgànic del Consell dependria de les entitats juvenils i no del caprici del govern municipal.

La reacció del govern municipal davant les nostres propostes de democratització i transparència ha estat clara i diàfana: 6 esmenes acceptades, 6 esmenes transaccionades sense el nostre consentiment (quina mena de transacció és aquesta?) en una direcció completament oposada a la que nosaltres proposàvem, i 19 esmenes rebutjades. I val a dir que en general les 6 esmenes acceptades eren pràcticament de correcció ortogràfica o de vocabulari, mentre que les importants, les que haguessin donat peu a un Consell Municipal de Joventut transparent i participatiu, es trobaven en general en el grup de les rebutjades i les pseudo-transaccionades.

Davant aquesta negativa del govern municipal a crear un Consell de Joventut obert i democràtic, el regidor d’Esquerra – El Prat, Joan Camps, va optar per abstenir-se en la votació del reglament, com no podia ser d’una altra manera: en coherència amb el nostre programa electoral de 2007 no podem oposar-nos a la creació d’un òrgan que sens dubte és necessari pel jovent del Prat, però tampoc no podem acceptar que esdevingui una mera corretja de transmissió del govern municipal, enlloc d’un espai de participació real del jovent.

Ja ho vaig avisar en el seu moment: el reglament proposat era fruit de la improvisació i la precipitació, degudes al seu torn a la proximitat de les eleccions municipals. No hi ha hagut, en redactar aquest reglament i en gestionar el procés d’esmena, una mínima voluntat d’organitzar un Consell Municipal de Joventut que realment esdevingui un òrgan de participació democràtica del jovent. Tanmateix, nosaltres no ens rendim: seguirem treballant per fer del Consell un òrgan obert i democràtic. Atès que vam ser els únics que van defensar fa quatre anys la creació d’aquest Consell, no ens farà res ara ser els únics que ens entestem a defensar la seva democratització. Com ja vaig dir fa dos mesos: Consell de Joventut sí, però no així.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.